Pool Szakág hivatalos oldala
Megalakult a Nemzeti Versenysport Szövetség

Megalakította önálló köztestületét, a Nemzeti Versenysport Szövetséget (NVESZ) a nem olimpiai sportágak tagozata, amely kivált a Magyar Olimpiai Bizottságból (MOB).

dr. Mészáros János lett a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) újonnan megválasztott elnöke, aki a Magyar Karate Szakszövetség elnöke, a MOB eddig alelnöke, a nem olimpiai sportágak szakmai tagozatának vezetője.

Szerdán megalakította önálló köztestületét, a Nemzeti Versenysport Szövetséget (NVESZ) a nem olimpiai sportágak tagozata, amely kedden vált ki a Magyar Olimpiai Bizottságból (MOB).

Az alakuló gyűlésen a 47 tagszervezetből 42 jelent meg. A küldöttek egyhangúlag az egyedüli jelöltként indult dr. Mészáros János ügyvédet, a Magyar Karate Szakszövetség elnökét, a MOB eddig alelnökét, a nem olimpiai sportágak szakmai tagozatának vezetőjét választották meg az NVESZ elnökének. Az általános alelnök Járosi Péter, a sárkányhajó-, míg a szakmai alelnök Galambos Péter, a kick-box szövetég első embere lett.

Az NVESZ megalakulására a sporttörvény novemberi változása miatt volt szükség, amely előírta, hogy a nem olimpiai sportágak érdekképviselete, illetve versenysportjának irányítása 2017 januárjától a MOB-tól az önálló köztestülethez kerül át.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár a közgyűlés előtt bejelentette, hogy a nem olimpiai sportágak idén 380 millió forint állami támogatásban részesültek a sportállamtitkárságtól, s ez az összeg jövőre mintegy 150 millió forinttal emelkedik.

Amint Mészáros János a közgyűlésen elmondta: az NVESZ-nek a biliárdtól a ju-jitsuig nemcsak azok a szövetségek a tagjai, amelyek sportága nem szerepel az olimpia műsorán, hanem olyan ötkarikás sportágaké is, amelyeknek érintettek a Világjátékokon, vagy van nem olimpiai szakáguk. Hozzátette: öt olyan sportág (baseball-szoftball, görkorcsolya, hullámszörf, karate, sziklamászás) szövetsége található a tagjaik között, amelyek a tokiói olimpia műsorában is szerepelnek.

“A mai nap történelmi esemény a mi életünkben. A jövőnk sem tűnik rossznak, sőt, Szabó Tünde államtitkár asszony szerint még szebbnek ígérkezik” – jelentette ki az NVESZ elnöke.

Mészáros János nemcsak azért tekint bizakodóan a jövő felé, mert a szövetség 2017-ben az említett 150 millió forintos plusz támogatást kap a Wroclaw-i Világjátékokon való kvalifikációra, a felkészülésre és az azon való részvételre. Azért is optimista, mert jövőre a nem olimpiai sportágak számára is indul egy olyan állami program, amely az utánpótlásedzők nagyobb elismerését szolgálja, illetve a szövetségek közvetlen sport államtitkársági támogatáshoz juthatnak a hazai rendezésű nemzetközi versenyek szervezéséhez.

2016. december 01.
Pool Szakág Facebook
TÁMOGATÓINK
PARTNEREINK