Pool Szakág hivatalos oldala

"SZUPERKUPA" KIÍRÁSA
a 2022. évi szezonra

A SZUPERKUPA meghívásos verseny!

2022-ben a SZUPERKUPA teljes díjazásának 50 %-a a ranglista 1-32. helyezettek között kerül kiosztásra, függetlenül attól, hogy a versenyző mennyi versenyt teljesített! A másik 50 %-a, a SZUPERKUPA versenyre kerül kiosztásra az alábbiak alapján. 

 • Amennyiben a 6 darab pontszerző versenyen a nevezők létszáma nem éri el a 40 fős átlagot, úgy csak a ranglista legjobb 25 játékosát díjazzuk és a "Szuperkupa" verseny hétvégére is csak 25 versenyző kerül meghívásra! (Ebben az esetben a "Szuperkupa" versenyeket csoportkörös rendszerben szervezzük, kiemelés nélkül + 16 továbbjutótól egyenes ági kieséses rendszerben!)
 • A 2022.11.19-20. (szombat-vasárnap) napon megrendezésre kerülő 2 napos versenyen a ranglista legjobb 25/32 játékosa indulhat.
 • A SZUPERKUPA-ra azok a versenyzők kvalifikálják magukat, akik a 2022. évi PSZ+OB versenyek (6 db) közül legalább 4 versenyen elindultak és ott a mérkőzéseiket a kiírás alapján lejátszották. Amennyiben a versenyző nem rendelkezik 4 darab (illetve több, mint 50 %) pontszerző verseny teljesítésével - függetlenül a ranglistán elfoglalt helyezésétől - nem kap meghívást a SZUPERKUPA hétvégére.
 • A pontszerző versenyeken és a Szuperkupán egyaránt a ranglistán elért, azonos pontszám alapján a több versenyen szerepelt versenyző van előnyösebb pozícióban, de amennyiben itt is egyenlőség lép fel, akkor a frame átlag alapján dől el a sorrend, vagy végül a több nyert frame dönt.
 • A 2022. versenyévben a teljes nevezési díj 100 %-a kerül kiosztásra a fent leírtak alapján!
 • A teljes ranglista a 3 db PSZ + 3 db OB + SZUPERKUPA hétvége versenyek pontozását követően alakul ki !

A Pontszerző versenyek csoportkörös és egyenes kieséses, a felnőtt Országos Bajnokságok és a SZUPERKUPA verseny Dupla KO-s, majd egyenes kieséses rendszerben kerülnek lebonyolításra. Az egyenes ági győztesekhez a vigaszági győztesek kerülnek a Cuescore program általi "automata" vagy "manuális" visszasorsolással. Tekintettel arra, hogy a versenysorozat egyben válogató verseny is az Európa Bajnokságra, így a versenyekre kizárólag magyar állampolgársággal rendelkező versenyzők nevezhetnek. 

Minden verseny 2 napos. Szombati napokon a nevezők létszámától függően a legjobb 8-16 versenyzőig zajlanak a mérkőzések. Vasárnap az egyenes ági versenyek folytatódnak. Kisebb létszámú nevezés esetén a verseny beosztása nem változik, de a frame számok mindkét játéknapon emelkednek! 

Pontszerző Versenyek lebonyolítása:

 • A verseny "Csoportkör + Egyenes ág" rendszerben kerül lebonyolításra.
 • A versenyen kiemelés a ranglista alapján történik, csoportonként 1 versenyzővel. 
 • A versenyre nevezési díj 5.000 Ft/fő.
 • Váltott kezdés.
 • Ezt követően a legjobb versenyzők (lásd. táblázat) egyenes ágon jutnak el a döntőig.
 • A saját mérkőzések befejezésével a versenyző elhagyhatja a verseny helyszínt. 

Országos Bajnokság lebonyolítása:

 • A verseny "Dupla KO + Egyenes ág" rendszerben kerül lebonyolításra.
 • A versenyen kiemelés nincs. 
 • A versenyre nevezési díj 5.000 Ft/fő.
 • Váltott kezdés.
 • Ezt követően a legjobb versenyzők (lásd. táblázat) egyenes ágon jutnak el a döntőig.
 • A saját mérkőzések befejezésével a versenyző elhagyhatja a verseny helyszínt. 

Szuperkupa lebonyolítása

 • A verseny "Dupla KO + Egyenes ág" rendszerben kerül lebonyolításra.
 • A versenyen kiemelés nincs. 
 • A versenyre nevezési díj nincs.
 • Váltott kezdés.
 • Ezt követően a legjobb versenyzők (lásd. táblázat) egyenes ágon jutnak el a döntőig.
 • A versenyen szombaton a 8-as játék szabályait alkalmazzuk. Végig 6 nyert frame.
 • A versenyen vasárnap a 10-es játék szabályait alkalmazzuk.  Végig 7 nyert frame.
 • A SZUPERKUPÁN a 2 napos versenyre külön pontozást alkalmazunk az összesített eredmény meghatározásához.
 • A SZUPERKUPA hétvégén, mindenki elhagyhatja a verseny helyszínt, aki aznapra befejezte a játékot. 
 • A SZUPERKUPA hétvégi versenyek pontozása beszámít az évi ranglistába, amely alapján alapján kialakul az év végi díjazottak és a MESTEREK TORNÁJA versenyre meghívottak listája. Ez egyben a 2022. évi záró ranglista is!
  Országos Bajnokságok    
  létszám (Dupla KO) verseny folytatása  
  17-24 versenyzőig legjobb 8-tól egyenes ág  
  25-48 versenyzőig
legjobb 16-tól egyenes ág
 
  49-    versenyzőtől legjobb 32-től egyenes ág  
         
  kiírás vigaszág egyenes ág 32 nevezőig
8-as OB 2 napos 5 nyert frame 6 nyert frame 7 nyert frame
9-es OB 2 napos 6 nyert frame 7 nyert frame 9 nyert frame
10-es OB 2 napos 6 nyert frame 7 nyert frame 8 nyert frame

A verseny támogatása:

 • A szombati és a vasárnapi versenyek eredményei a ranglista pontozási rendszer alapján kerülnek kiszámításra. A két nap eredményeit összesítjük, és így alakul ki a SZUPERKUPA végeredménye.
 • A végeredmény alapján minden nevezett versenyző támogatásban részesül, aki részt vesz a Szuperkupa versenyeken.
 • Csak 1 napon történő indulás esetén a támogatás mértéke: 50 %.
 • A 2022. évben a támogatás összege az összes nevezési díj 100 %-a.
 • A folyamatosan emelkedő támogatási alap a főoldalon folyamatosan frissítésre kerül. 
 • Díjak átadására a 2023.01.14. napi, a Pool Közgyűléssel együtt szervezett "Díjátadó Gálán" kerül sor.
helyezés támogatás összege
1. hely ~ 15 %
2. hely ~ 9 %
3. hely ~ 6 %
5. hely ~ 4 %
9. hely
~ 3 %
17. hely
~ 2 %
25. hely
~ 1 %

VÁLOGATOTT KERET TAGSÁG TÁMOGATÁSA:

1)   A „Felnőtt” korosztályban a legjobb 1-5. helyezett versenyzők tekintendők a válogatott keretnek, amelyből 3 versenyző kaphat
      (ranglista sorrend alapján) 75.000 ft/fő támogatást. A támogatás kizárólag 
EB-re vagy EUROTOUR-ra használható fel.

 • Amennyiben az első 3 versenyző közül valaki nem utazik a "Felnőtt" EB-re vagy EUROTOUR-ra, úgy a soron következő versenyző kaphatja meg a támogatást, amennyiben a ranglista 1-5. helyén végzett és az egyéb, általános: „válogatott kerettagság”-ra vonatkozó előírásoknak is megfelel. A "válogatott részére meghatározott" támogatást a versenyző a 2022. évben, más korosztály részére rendezett EB-re vagy EUROTOUR versenyre is felhasználhatja vagy összevonhatja.
 • Az EB-n illetve EUROTOUR-on történő eredményes részvételért a versenyzők utólagos támogatásban részesülnek külön játék nemenként (de maximum +100.000 Ft értékben) az alábbiak szerint. Ez alapján egy versenyző több játéknemben elért eredményes szereplésért is kaphat plusz támogatást!
 • 1-4 hely 50.000 Ft
  5-8 hely 25.000 Ft

2)  Amennyiben a jogosult versenyző nem igényli a támogatást, a sorrendben következő versenyző élhet ezzel a joggal.

3)  Ha a ranglista 1-5. helyezettek közül senki nem kívánja a támogatást igénybe venni a felnőtt EB-n történő részvételhez vagy EUROTOUR versenyre, abban az esetben az U16, U21, U23 vagy SENIOR EB-re összevonható a támogatás (ha van olyan korosztályú versenyző, aki a válogatott támogatásra egyébként jogosult). A támogatás kizárólag a tárgyévben rendezett EB-re vagy EUROTOUR versenyre használható fel, nem vihető át másik évre (kivéve Vis Maior).

4) A 2022. évi felnőtt EB-keret meghatározása a 2021. évi záró ranglista ranglista alapján, a 2023. évi felnőtt EB-keret meghatározása pedig a 2022. évi záró ranglista ranglista alapján számítandó. A versenyeken történő részvételek számítása attól az időponttól indul, amikor az EPBF által megérkezik a hivatalos közlés az EB kiírásáról. A kiírástól visszaszámított 365 napon belül megrendezett PSZ+OB versenyek (több mint 50 %-án indult), de a 2021. vagy 2022. évi záró ranglistán szereplő versenyzők alapján kerül kijelölésre a támogatott válogatott keret. Utánpótlás korosztály támogatás megállapítása a felnőtt ranglista alapján történik, amennyiben nincs külön utánpótlás verseny szervezve.

5)  Az adott sorozatot követően a Pool Szakág elnöksége kihirdeti a korosztályok válogatott kereteit.

6)  Az EB-n indulni szándékozó versenyzőknek a Pool Szakág elnöksége által kihirdetett EB részvételi tájékoztatást követően, legkésőbb a jelentkezési határidő („Wish-list”/EPBF) megküldése előtti 3. napig be kell fizetnie a szakág vezetősége által közzétett részvételi költségeket (szállás, nevezés, transzfer), illetve az esetleges támogatással csökkentett költségeket. Ezt követően áll módjában a Pool Szakág elnökségének nevezni a versenyzőt az EB-re.

Az EB-n induló, minden versenyzőnek a Fair Play szellemének megfelelően kell viselkedni tekintettel arra, hogy a nemzetközi versenyen hazánkat képviselik.

ÖLTÖZKÖDÉSI ELŐÍRÁS:
Az öltözéknek illeszkednie kell a verseny színvonalához, tisztának, megfelelőnek és jó állapotúnak kell lennie.
Cipő: Sötét egyszínű, elegáns, tiszta, ápolt, bőr vagy műbőr öltönycipő vagy ilyen sportcipő viselése is lehetséges. A cipőfűzőnek a cipő színével azonos színűnek kell lennie. Szandál, papucs viselése nem megengedett.
Nadrág: Bármilyen színű lehet, azonban kizárólag szövet anyagból készített (nem farmer!), egyszínű és minta nélküli elegáns nadrág lehet. A nadrágon nem lehetnek szegecsek, láncok vagy oldalzsebek a comb alatt. A nadrágnak a teljes feneket takarnia és a csípőre illeszkednie kell, azt lehetőleg övvel kell viselni. Rövid nadrág viselése nem megengedett. Nők nadrág helyett legalább térdig érő fekete szoknyát is viselhetnek.
Felsőrész: A felsőrész bármilyen szabású és színű lehet, feltéve, hogy rövid vagy hosszú ujjú galléros ing vagy galléros póló. Egyenes nyakú (garbó típusú) ing vagy polo is viselhető. A felsőrésznek elég hosszúnak kell ahhoz lennie, hogy amennyiben a versenyző az asztal fölé hajol, ne látszódjon ki e miatt a felsőrész alól a testrésze. Amennyiben hűvös van a teremben, pulóvert (kapucni nélkül) lehet viselni.

VERSENYÖLTÖZET ELLENŐRZÉSE:
A versenyzők versenyöltözetét a versenyigazgató ellenőrizheti, aki dönthet arról, hogy adott öltözetet megítélése szerint nem tekinti alkalmasnak a versenyen való részvételre. Az előírtaknak nem megfelelő, illetve a versenyszervezők által jóvá nem hagyott öltözék esetén a játékos nem vehet részt a versenyen. Az eseményt jegyzőkönyvezni kell.

TIME OUT:
A versenyeken a mérkőzések alatt maximum 1x5 perc "time out" (pihenő idő) kérésére van lehetőség. A mérkőzések folyamán csak egyszeri alkalommal lehet időt kérni játékosonként. Az időkérést minden játékos a frame kezdését megelőzően tudja kikérni, annak időtartama maximum 5 perc. A későn érkező versenyző minden megkezdett három perc késedelem után 1 frame veszteséget szenved ! Időkérés esetén a játék megállításának idejét fel kell jegyezni. A pihenőidőt bármelyik frame végén ki lehet kérni. Az időkérés alatt a tiltott szerek és a szeszes ital fogyasztása TILOS! A szabályt megszegőket -1 frame büntetéssel kell súlytani.

KÉSÉS:
A verseny vezetője szólítja a játékosokat a következő mérkőzésükhöz. A játékosnak 10 perce van, hogy megjelenjen az asztalnál (kivéve a versenynap első mérkőzése, ahol azonnal), és készen álljon a mérkőzésre. Amennyiben az 10. perc végéig nem érkezik meg az egyik versenyző, ellenfelének kötelezően értesítenie kell erről a versenyigazgatót, aki újból szólítja a játékost. A későn érkező versenyző minden megkezdett három perc késedelem után 1 frame veszteséget szenved ! Összesen 20 perc késedelem esetén a késő versenyző elvesztette a mérkőzést.

ÓVÁS:
Bármilyen típusú pontszerző versenyen lehetőség van szóban történő óvás vagy bírói döntés kikérésére.  A szabálytalanságot észlelt játékos köteles megállítani a játékot, és tájékoztatni az ellenfelet, hogy versenybíró segítségét kéri. Szabálytalanság esetén a versenybírónak kötelessége: 1. alkalommal figyelmeztetni a versenyzőt, amennyiben az kisebb szabálysértést (verseny zavarása, mobiltelefon használata /SMS  vagy telefonálás/, mérkőzés alatti alkoholfogyasztás, sporteszköz „csapkodása” vagy hangoskodás illetve káromkodás) követett el. Mobiltelefon hangos megcsörrenése esetén az ellenfél „golyó kézben” állással folytathatja a játékot. 2. alkalommal a versenybíró a játékot köteles megállítani és a frame-t a vétlen játékos részére ítélni. 3. alkalommal a versenyzőt ki kell zárni az aktuális versenyből.
  ⦁ amennyiben egy játékossal verseny közben bármilyen szankcionálás történik, a versenybírónak jegyzőkönyvet kell
     készítenie és jelezni a pool szakég vezetősége felé
   ⦁ a versenyző a szankciókat a következő versenyekre magával viszi, amelyet minden esetben figyelembe kell venni.
      A „hibapontok”(szankciók) kizárólag az év végén törölhetők
   ⦁ a versenyből kizárt játékos önműködően 1 versenyes eltiltást kap, amely a soron következő versenyre érvényes
   ⦁ fent leírtaknál súlyosabb fegyelemsértés esetén önműködően a 3. fokú eljárás alkalmazandó!

Amennyiben a versenyző bármilyen verseny/mérkőzés közben szabálytalanságot észlel, de ezt nem jelzi a versenybírónak, az elfogadottnak tekintendő. Ha a versenyző folytatja a játékot, utólagosan óvást nem nyújthat be. Ez alól kivételt képez a csapatbajnokság, ha későbbiekben derül ki, hogy a versenyző nem rendelkezett érvényes versenyengedéllyel, vagy határidőben történt átigazolással. 

Ha a versenyző kifogásolja az ellenfél versenyruházatát, azt a mérkőzés megkezdése előtt jeleznie kell a versenybírónak, illetve csapatbajnokság esetén a csapatvezetőknek. Nem az előírásoknak megfelelő versenyruházat esetén a versenyző nem köteles megkezdeni az adott mérkőzést és a vétkes fél kizárásra kerül. Amennyiben ez nem történik meg, utólagos óvás nem nyújtható be!

FEGYELMI SZABÁLYSÉRTÉSEK: 
   1. az "óvás" kategóriában leírt meghatározások
   2. mobiltelefon lehalkított állapotban lehet, de annak mérkőzés közbeni használata szabálysértésnek minősül
   3. a versenyhelyszínek
 területén, nem a helyszínen vásárolt ital és élelmiszer fogyasztása tilos, amely alól felmentést
       adhatnak a helyi szervezők, vezetők

FEGYELMI RENDRE VONATKOZÓ KIEMELT DÖNTÉSEK:

1. Mobiltelefon a verseny alatt be lehet kapcsolva, de kizárólag lehalkított üzemmódban. Hívás esetén a fogadást el lehet utasítani, de a telefon egyéb használata -1 frame, azonnali büntetést von  maga után. Ezt követően a mérkőzést "golyó kézben" állással az ellenfélnek kell folytatni.

2. Amennyiben a telefon hangos csörgéssel szólal meg, -1 frame, azonnali büntetést von maga után. Ezt követően a mérkőzést "golyó kézben" állással az ellenfélnek kell folytatni.

3. Amennyiben egy versenyző "kívülről" zavarja meg a játékot, azonnal jelezni kell a versenyigazgatónak. A szabálytalan versenyző -10 ranglistapont büntetést kap.

4. „Időkérés” alatt tilos szeszes italt fogyasztani. A szabályt megszegő versenyző az eredménytől függetlenül elveszítette a mérkőzést.

5.  A verseny helyszíneire nem helyben vásárolt italt vagy ételt (kivéve: csokoládé vagy müzliszelet, 1-2 db gyümölcs) bevinni TILOS! A különböző versenyhelyszínek klubvezetői egyedi felmentést adhatnak, amelyről tájékoztatni kötelesek a versenyzőket.

         első eset: figyelmeztetés

         második eset: 1 versenyes eltiltás

EGYÉB:
A versenyeken a EPBF  hatályos szabályzata és az MBSZ szabályzatai az irányadóak. Egyedi esetekben más szabályok is alkalmazhatók, de azt a szakág hivatalos honlapján közzé kell tenni.

        

Kombinációs lökésha a meglökött golyóval egy másik golyó a zsebbe kerül.

 "8-as" játék szabályai:

 • Bármilyen golyó a Tőponton, de a hátsó sor sarokpontjain ellentétes típusú golyóknak kell lennie.
 • Kezdés a Homlokvonal mögül.
 • Kezdést követően a versenyző golyócsoportot választ (csíkos vagy teli).
 • Az első, "bemondott" golyót bármilyen kombinációs lökéssel le lehet lökni.
 • Cél: a választott golyócsoport összes gólyójának lekökése után a 8-as (fekete) golyó zsebbe süllyesztése.
 • Minden választott golyót és zsebet be kell mondani.
 • Ha a saját golyó mellett bármilyen golyó (kivéve: 8-as) leesik, az érvényes találatnak minősül.
 • A 8-as golyó az utolsó. Ha ez előbb esik le, mint a választott golyócsoport golyói, a versenyző elvesztette a frame-t.
 • Kezdés utáni hiba esetén az ellenfél folytathatja a játékot a Homlokvonal mögül előre vagy visszaadhatja a játéklehetőséget a kezdő játékos számára.
 • Hiba esetén az ellenfél "golyó kézben" állással folytatja a játékot.
 • Ha a fehér golyó esik, az hiba és "golyó kézben" állással folytatódik a verseny

"9-es" játék szabályai:

 • 9-es golyó a Tőponton.
 • 1-es golyó a kezdőponton, előre tolva.
 • Kezdés a Homlokvonal mögül.
 • Kezdés után 3 golyónak a Homlokvonal mögé kell érkeznie vagy a "nem érkezett" golyónak lyukba kell esnie, különben hiba.
 • Mindig a soron következő, legkisebb értékű golyót kell a zsebbe süllyeszteni, vagy a legkisebb értékű golyóval egy másik célgolyót..
 • A 3 golyós szabályt akkor is alkalmazni kell, ha kezdőlökésből esik le a 9-es golyó.
 • Hiba esetén az ellenfél folytathatja a nyitott állást vagy visszaadhatja a játéklehetőséget a kezdő játékos számára.
 • Ha a fehér golyó esik, az hiba és "golyó kézben" folytatódik a verseny.
 • Ha kezdésnél hibával együtt esik le a 9-es golyó vagy nem érvényesült a "3 golyós szabály", akkor az a tőpontra kerül vissza.

"10-es" játék szabályai:

 • 1-es golyó a Tőponton.
 • A 10-es golyó középre kerül a kezdéskor.
 • Kezdés a Homlokvonal mögül bárhonnan.
 • Mindig a soron következő, legkisebb értékű golyót kell a zsebbe süllyeszteni, akár kombinációs lökéssel is.
 • Minden golyót és zsebet be kell mondani a lökés előtt. A nem bemondott golyó elsüllyesztését követően az ellenfél folytathatja vagy visszadhatja a lökés jogát.
 • A 10-es golyó elhelyezhető a zsebben kombinációs, szabályos lökéssel, de ebben az esetben visszakerül a tőpontra.
 • A versenyző akkor nyeri a játékot, ha szabályosan a 10-es golyót a játék végén (utolsó golyóként) löki a bemondott zsebbe.

Pool Szakág Facebook
TÁMOGATÓINK
PARTNEREINK