Pool Szakág hivatalos oldala

"SENIOR VERSENYEK" KIÍRÁSA
a 2019. évi szezonra

 

SENIOR versenyek a 2019. évben 1 hétvégi (Tájfun Biliárdszalon) és 1 hétvégi / 2 napos (szombati+vasárnapi, Szegeden - Vegas Pub) versenyekkel kerülnek megrendezésre.

 • Az első, 8-as versenyt a Tájfun Biliárszalonban (1145 Budapest, Szugló u. 65.) rendezzük, 10,00 óra kezdettel.
 • A verseny hétvégét  (9-es, 10-es) Szegeden a Vegas Pub-ban (6723 Szeged, Budapestii krt. 5.) szervezzük.
 • A versenyek Szegeden, szombaton 10,00 óra  illetve vasárnap 9,00 óra időpontban kezdődnek.
 • A verseny helyszínén a nevezési díjakat legkésőbb a verseny megkezdése előtt 20 perccel lehet befizetni. Ezt követően a versenyzőt nem sorsoljuk!
 • A versenyekre nevezni a verseny hétvégét megelőző pénteki napon: 18,00 óráig lehet. Ezt követően semmilyen jellegű nevezést nem fogadunk el!

A verseny résztvevői:

 • A versenyeken azok a verseny engedéllyel rendelkező sportolók indulhatnak, akik 1976. vagy azt megelőző években születtek. A versenyzőnek a 2019. évben be kell töltenie a 43. életévét! 
 • A három játéknap eredményeit összesítjük, és a kialakult ranglista alapján kerül kihírdetésre a 2019. év Összetett Senior Bajnoka.
 • Nevezési díj 3.000 Ft/fő/verseny.
 • A versenyeken kiemelés nincs. 
 • A ranglistán elért, azonos pontszám alapján (amennyiben pont egyenlőség lép fel):
 1. frame arány,
 2. több nyert frame,
 3. egymás elleni nyert mérkőzések és frame arány alapján dől el a végső sorrend.

A lebonyolítás rendje: 

 • A versenyzőket a nevezési létszámtól függően 4-6 (4-5 fős) csoportba sorsoljuk, majd a legjobb 16 versenyző továbbjutásával egyenes kiesési rendszer következik. Amennyiben egyenlőtlen létszámú csoportok alakulnak ki, úgy a legjobb 16-ba a csoportok 1-2. helyezettjein kívül a nagyobb létszámú csoportok 3. helyezettjei jutnak tovább. Az esetlegesen fennmaradó helyekre a kisebb létszámú csoportok - sorrend szerinti - 3. helyezettjei jutnak tovább. Az eredményt a "Cuescore" program által megadott átlag (AVG) alapján számítjuk. 
 • Átlag (AVG) egyenlőség esetén a jobb frame arány, illetve a több nyert frame dönt. Ha minden egyenlő, a versenyzők 1 nyert frame alapján döntik el a továbbjutás sorsát!
 • A csoport első (második) helyen továbbjutók egyenes ágon kerülnek a főágra, akik mellé a további továbbjutók sorszámot húznak!
 • Az egyenesági első körben (azonos csoportból) nem kerülhetnek összesorsolásra a versenyzők!

A verseny támogatása (összes nevezési díj öszege): 

 • A teljes nevezési díj kiosztásra kerül az összesített 1-8. helyezettek között.
 • Ezen felül az összesített ranglista 1-3. helyezettek serleg tárgyjutalomban részesülnek.
 • A versenyt befejező játékosok elhagyhatják a helyszínt, nem kell megvárni az eredményhirdetést! 
 • A versenyzők díjazása a Mesterek Tornája utáni ünnepélyes díjátadó Gálán történik. (Kivéve EB részvétel esetén)
 • Pénz támogatásra csak az a versenyző jogosult, aki megjelenik a díjátadó Gálán.
helyezés támogatás összege
I. hely  35 %
II. hely  20 %
III. hely 15 %
IV. hely              10 %
V. hely
        4 x 5 %

Táblázat a játéknemekhez és frame számokhoz: 

 Senior korosztály
 selejtezők egyenes ág egyenes ág
létszámtól függetlenül 16 nevezőig 16 nevező felett
   8-as játék   6 nyert frame   7 nyert frame 6 nyert frame
   9-es játék   7 nyert frame   9 nyert frame 7 nyert frame
 10-es játék   7 nyert frame   9 nyert frame 7 nyert frame

VÁLOGATOTT KERET TAGSÁG:

 • A 2019. évi Senior Európa Bajnokságon önköltséges alapon bármelyik versenyző indulhat, aki 2019. évben érvényes versenyengedéllyel rendelkezik. 
 • A Senior összetett ranglista 1-4. helyezettjei a 2019. évi Senior Válogatott keret tagjai, akik 2019. évre 100.000 ft/fő támogatást kapnak.
 • A támogatás összege kizárólag a 2019. évi Senior Európa Bajnokságon történő részvételhez használható fel.
 • Amennyiben az 1-4. helyezettek nem élnek a támogatással, azokat sorrendben az 5-8. helyezettek vehetik igénybe az előírt feltételekkel.
 • A támogatás nem átruházható és az kizárólag számla ellenében, vagy szakági célirányos átutalással használható csak fel. Az esetlegesen fel nem használt támogatás a pool szakág pénztárában marad.
 • 2019-ben az Európa Bajnokságon (bármilyen korosztályban) támogatott és önköltséges alapon is kizárólag azok a versenyzők vehetnek részt, akik a 2018. évi (továbbá a 2019. évi) versenyszezonban - az EB kiírási/nevezési határidőt megelőző 1 éven belül - legalább 4 darab, a Pool Szakág által szervezett (PSZ, OB, +1 db SENIOR) versenyen részt vettek. 

A versenyeken a EPBF  hatályos szabályzata és az MBSZ szabályzatai az irányadóak.
Egyedi esetekben más szabályok is alkalmazhatók, de azt a szakág hivatalos honlapján közzé kell tenni.

ÖLTÖZKÖDÉSI ELŐÍRÁS:
Az öltözéknek illeszkednie kell a verseny színvonalához, tisztának, megfelelőnek és jó állapotúnak kell lennie.
Cipő: Sötét egyszínű, elegáns, tiszta, ápolt, bőr vagy műbőr öltönycipő vagy ilyen sportcipő viselése is lehetséges. A cipőfűzőnek a cipő színével azonos színűnek kell lennie. Szandál, papucs viselése nem megengedett.
Nadrág: Bármilyen színű lehet, azonban kizárólag szövet anyagból készített (nem farmer!), egyszínű és minta nélküli elegáns nadrág lehet. A nadrágon nem lehetnek szegecsek, láncok vagy oldalzsebek a comb alatt. A nadrágnak a teljes feneket takarnia és a csípőre illeszkednie kell, azt lehetőleg övvel kell viselni. Rövid nadrág viselése nem megengedett. Nők nadrág helyett legalább térdig érő fekete szoknyát is viselhetnek.
Felsőrész: A felsőrész bármilyen szabású és színű lehet, feltéve, hogy rövid vagy hosszú ujjú galléros ing vagy galléros póló. Egyenes nyakú (garbó píusú) ing vagy poló is viselhető. A felsőrésznek elég hosszúnak kell ahhoz lennie, hogy amennyiben a versenyző az asztal fölé hajol, ne látszódjon ki e miatt a felsőrész alól a testrésze. Amennyiben hűvös van a teremben, pulóvert (kapucni nélkül) lehet viselni.

VERSENYÖLTÖZET ELLENŐRZÉSE:
A versenyzők versenyöltözetét a verseny vezetője ellenőrizheti, akik dönthet arról, hogy adott öltözetet megítélése szerint nem tekint alkalmasnak a versenyen való részvételre. Az előírtaknak nem megfelelő, illetve a versenyszervezők által jóvá nem hagyott öltözék esetén a játékos nem vehet részt a versenyen. Az eseményt jegyzőkönyvezni kell.

TIME OUT:
Az Senior Versenyeken a selejtező mérkőzések alatt nincs lehetőség "time out" (pihenő idő) kérésére, az csak az egyenes ági mérkőzések alatt megengedett. A mérkőzések folyamán csak egyszeri alkalommal lehet időt kérni játékosonként. Az időkérést minden játékos a frame kezdését megelőzően tudja kikérni, annak időtartama maximum 5 perc. A későn érkező versenyző minden megkezdett három perc késedelem után 1 frame veszteséget szenved ! Időkérés esetén a játék megállításának idejét fel kell jegyezni. A pihenőidőt bármelyik frame végén ki lehet kérni. Az időkérés alatt a dohányzás és a szeszes ital fogyasztása TILOS, a szabályt megszegőket -1 frame büntetéssel kell súlytani.

KÉSÉS:
A verseny vezetője szólítja a játékosokat a következő mérkőzésükhöz. A játékosnak 10 perce van, hogy megjelenjen az asztalnál, és készen álljon a mérkőzésre. Amennyiben az 10. perc végéig nem érkezik meg az egyik versenyző, ellenfelének kötelezően értesítenie kell erről a csapatvezetőt, aki újból szólítja a játékost. A későn érkező versenyző minden megkezdett három perc késedelem után 1 frame veszteséget szenved ! 20 perc késedelem esetén a késő versenyző elvesztette a mérkőzést.

ÓVÁS:
Óvást lehet benyújtani írásban a versenyigazgató részére, akár a verseny közben is. Az óvás díja 3000.-Ft. Az óvás elfogadása esetén az óvási díj visszafizetésre kerül.

EGYÉB:
A versenyeken a EPBF  hatályos szabályzata és az MBSZ szabályzatai az irányadóak. Egyedi esetekben más szabályok is alkalmazhatók, de azt a szakág hivatalos honlapján közzé kell tenni.

        

 "9-es" játék szabályai a 2019. évi versenyekhez:

 • 9-es golyó a Tőponton.
 • Kezdés a Homlokvonal mögött.
 • 3 golyónak a Homlokvonal mögé kell érkeznie vagy a "nem érkezett" golyónak lyukba kell esnie, különben hiba.
 • A 3 golyós szabályt akkor is alkalmazni kell, ha kezdőlökésből esik le a 9-es golyó.
 • Hiba esetén az ellenfél folytathatja a nyitott állást vagy visszaadhatja a játéklehetőséget a kezdő játékos számára.
 • Ha a fehér golyó esik, az hiba és "golyó kézben" folytatódik a verseny.
 • Ha kezdésnél hibával együtt esik le a 9-es golyó vagy nem érvényesült a "3 golyós szabály", akkor az a tőpontra kerül vissza.

 "10-es" játék szabályai a 2019. évi versenyekhez:

 • Kezdeni a homlokvonal mögött, a bejelölt 1/3 méretű külső (nem középső) területről lehet.
 • A 10-es golyó elhelyezhető a zsebben kombinációs, szabályos lökéssel, de ebben az esetben visszakerül a tőpontra.
 • A versenyző akkor nyeri a játékot, ha szabályosan a 10-es golyót a játék végén (utolsó golyóként) löki a bemondott zsebbe.

Pool Szakág Facebook
TÁMOGATÓINK
PARTNEREINK